Elektriciteit

Nieuwe tariefstructuur TenneT maakt nettarieven variabel

Sinds 1 januari 2025 hanteert TenneT een nieuwe tariefstructuur voor het hoogspanningsnet. Voorheen golden vaste nettarieven: u betaalde een tarief voor het gecontracteerde transportvermogen en u werd afgerekend voor de hoeveelheid die u in een maand maximaal gebruikte. Het moment waarop u die elektriciteit gebruikte, deed er niet toe. Of dat nu in zomer of winter was, overdag of ’s nachts. De nieuwe tariefstructuur verandert dat en is bedoeld om een efficiëntere inzet van het net te stimuleren.

Met de wijziging in de tariefstructuur van TenneT wordt elektriciteitstransport tijdens piekmomenten duurder en buiten piekmomenten juist goedkoper. De tariefsystematiek wordt hiermee kostenreflectiever. Het is een prikkel om het net buiten de piekuren te gebruiken en zo te zorgen voor een efficiëntere benutting van het elektriciteitsnet. Na een intensieve lobby van VEMW zijn de variabele tarieven niet alleen van toepassing op bedrijven die zijn aangesloten bij TenneT, maar ook op de regionale netbeheerders, die eveneens nettarieven aan TenneT betalen.

Dure uren

De nieuwe tariefstructuur biedt kansen voor ondernemers die hun elektriciteitsverbruik flexibel kunnen sturen. In de winter komen aanzienlijk meer dure uren voor dan in de zomer. Voor bedrijven met een gelijkmatig jaarverbruik blijven de totale netkosten ongeveer gelijk: de hogere kosten in de winter worden gecompenseerd door lagere kosten in de zomer. Ondernemingen die vooral in de winter veel elektriciteit verbruiken, zullen echter een kostenstijging zien. Wie de verbruikspiek juist naar de zomer kan verschuiven, profiteert van lagere tarieven. Niet iedere ondernemer beschikt echter over die flexibiliteit of heeft de mogelijkheid om het verbruik buiten de dure uren te plannen.

Fijnmazigere aanpak

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe rekenmethode. Wanneer een ondernemer één keer in een rood (duur) uur zit, wordt de maandpiek meteen op 100% gesteld. Gebeurt dat op de eerste dag van de maand, dan heeft het geen zin meer om de rest van de maand buiten die rode uren te blijven. Vindt dit plaats op de laatste dag van de maand, dan worden eerdere inspanningen om piekverbruik te vermijden alsnog teniet gedaan. Bij VEMW pleiten we voor een fijnmazigere aanpak, waardoor een ondernemer meer gestimuleerd en gemotiveerd wordt om maximaal zijn flexibiliteit in te zetten.

Kleine ondernemingen en huishoudens

Vooralsnog gelden de tijdsafhankelijke tarieven voor het hoogspanningsnet van TenneT. Dit betekent dat alleen de grootste afnemers daarmee te maken krijgen. De netbeheerders onderzoeken momenteel of deze systematiek eveneens voor midden- en laagspanning geïntroduceerd kan worden. Dan heeft dit ook gevolgen voor kleine ondernemingen en huishoudens. Een voorzichtige inschatting is dat zij met ingang van 2027 te maken krijgen met variabele tarieven. Het is goed om daar wel alvast over na te denken en mee te laten wegen bij eventuele investeringsbeslissingen.


VEMW blijft betrokken bij de ontwikkeling van tijdsafhankelijke nettarieven voor regionale netten en de evaluatie van de tijdsafhankelijke tarieven op hoogspanning. Heeft u vragen over deze onderwerpen? Neem dan contact op met onze beleidsadviseur Matthieu van den Beld via mvdb@vemw.nl of bel 0348 48 43 53.

Matthieu van den Beld

Beleidsadviseur

Flex-e subsidie

Om bedrijven te helpen flexibeler met hun elektriciteitsbehoefte om te gaan, is door het ministerie van Klimaat en Groene Groei een nieuwe subsidie beschikbaar gesteld: subsidie voor flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e). De subsidie is voor zakelijke afnemers met een gecontracteerd vermogen voor afname vanaf 100kW, aangesloten op het midden- of hoogspanningsnet en gevestigd in Nederland in een gebied waar sprake is van afnamecongestie.

De subsidie bestaat uit drie onderdelen:

  • Flexibiliteitsscan
  • Haalbaarheidsstudie flexibiliteitsmaatregelen
  • Realisatie van flexibiliteitsmaatregelen

Meer informatie