De val van het kabinet raakt ook de industrie hard. Juist nu is duidelijkheid nodig over beleid, kosten en investeringsruimte. VEMW-voorzitter Koen Becking luidt de noodklok.

Industrie opnieuw in onzekerheid na val kabinet

Daar gaan we weer.’ Dat is het gevoel dat veel Nederlanders hadden toen op 3 juni bekend werd dat het kabinet gevallen was. “Wéér een periode van onzekerheid en onduidelijkheid voor de industrie”, verzucht Koen Becking, voorzitter van VEMW. “En hoe teleurstellend is het dat in al die dagen daarna aan geen van de talkshowtafels het woord ‘industrie’ viel. Zien we dan nog steeds niet in hoe essentieel deze sector is?”

Het Nederlandse vestigingsklimaat laat behoorlijk te wensen over. De industrie klaagt al lange tijd over onzekerheid en onduidelijkheid en dat zorgt ervoor dat investeringsbeslissingen vooruit worden geschoven of helemaal van de agenda verdwijnen. Steeds meer industrieën overwegen een verhuizing naar het buitenland en/of sluiten hun Nederlandse vestiging. “Dat is op de eerste plaats slecht voor de economische ontwikkeling van ons land. Maar vandaag de dag speelt er meer: het heeft ook gevolgen voor onze veiligheid en onafhankelijkheid. De geopolitieke ontwikkelingen vragen meer dan ooit om een sterke, robuuste industrie.”

Abrupt tot stilstand

Koen Becking: “We hebben het afgelopen jaar enorm gelobbyd om aandacht te vragen voor de problemen van onze industrie. Het kost altijd even tijd om binnen een nieuw kabinet de juiste contacten te leggen en daarmee waren we goed op stoom. We hadden constructief overleg met de minister en we merkten dat onze boodschap begon te landen. We zagen dat terug in de voorjaarsnota en wilden dit richting de miljoenennota nog verder vormgeven. Met de val van het kabinet is die rijdende trein abrupt tot stilstand gekomen.”

Tijd hebben we niet

De VEMW-voorzitter hoopt dat de voorgestelde plannen niet controversieel worden verklaard. Dat zou immers betekenen dat de industrie nog langer moet wachten op verbetering van het vestigingsklimaat. “En die tijd hebben we simpelweg niet”, onderstreept Becking. “We moeten echt nú in actie komen om het gelijke speelveld te realiseren. Concreet betekent dit dat de netwerkkosten omlaag moeten. Het contrast met andere Europese landen is echt te groot. We zien bijvoorbeeld in België en Duitsland volop steun voor de industrie en als we dat voorbeeld niet volgen, krijgt onze industrie geen eerlijke kansen. De afschaffing van de CO₂-heffing is een belangrijke stap in het herstel van het Nederlandse vestigingsklimaat.”

Stabiel kabinet nodig

De eerste zorg van VEMW is dat het ministerie van Klimaat en Groene Groei ondanks de demissionaire status op veel dossiers serieus kan doorpakken. Vervolgens is het belangrijk dat er na de verkiezingen snel geformeerd wordt en dat er een stabiel kabinet komt. Becking: “Ik hoop echt op een kabinet dat lang blijft zitten. En ik weet zeker dat heel veel Nederlanders en ondernemers daar hetzelfde over denken.”

Koen Becking

Voorzitter

#DeIndustrieMaaktHetHier

Met de hashtag DeIndustrieMaaktHetHier vraagt de Nederlandse industrie aandacht voor de essentiële rol die bedrijven spelen voor tal van basisproducten.

Lees meer