Water

Watertransitie: Rabobank inspireert ondernemers tot vooruitdenken

“Achteraf gezien, hebben we in Nederland rondom het thema stikstof te lang ‘doorgemodderd’. Als het gaat om water staat Nederland nu ook op een soort splitsing: wachten we af of komen we in actie? De stikstofcrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om niet af te wachten. Als bank willen we actief bijdragen aan de bewustwording, meedenken over oplossingen en kijken hoe we klanten kunnen helpen bij deze nieuwe uitdaging.” Aan het woord is Margot d’Ancona Roesink van Rabobank Banking4Water. Met haar en met Jildau Boerma, themamanager Natuur bij Rabobank Nederland, praten we over de watertransitie.

Als een van de grootste banken in ons land is Rabobank een belangrijke financier van ‘BV Nederland’. De bank is zich er zeer wel van bewust dat die BV voor grote water- en klimaatuitdagingen staat. Jildau: “In ons drukbevolkte, waterrijke deltaland gaan veel van de gevolgen van klimaatverandering over water. Soms is er te veel, soms juist schaarste, dan weer is de kwaliteit een probleem. Er komt veel op ons af en dat brengt onzekerheid voor ondernemers

met zich mee.”

Margot d’Ancona Roesink van Rabobank Banking4Water & Jildau Boerma, themamanager Natuur bij Rabobank Nederland

‘Glas halfvol of halfleeg’

De Rabobank is van oudsher sterk vertegenwoordigd in de food- en agribusiness en daar, maar ook in heel veel andere branches, lopen ondernemers aan tegen de waterproblematiek. De vanzelfsprekendheid dat je als bedrijf een wateraansluiting krijgt, is er inmiddels niet meer. “En nee, daar hebben wij natuurlijk ook geen directe oplossing voor”, constateert Jildau. “Maar bewustwording is een eerste stap en daar kunnen wij wel een rol in spelen. Zo hebben wij onlangs in Deventer de waterkennissessie ‘Glas halfvol of halfleeg’ georganiseerd. Een themabijeenkomst waarbij we het onderwerp stevig op de kaart hebben gezet en kennis en ervaring vanuit verschillende werelden bij elkaar brachten.”

Problemen én oplossingen verschillen

De twee Rabobank-collega’s benadrukken dat er geen 'one size fits all' oplossing voor de huidige waterproblematiek is. “De ene ondernemer moet het misschien zoeken in waterbesparing en een ander in alternatieve waterbronnen. En voor de een is wateraanvoer een probleem, terwijl een volgende onderneming het afvalwater niet meer kwijt kan op de riolering”, schetst Jildau. “En zo divers als de problemen zijn, zijn ook de oplossingen”, vult Margot aan. “Er zijn tal van innovaties en technische mogelijkheden, maar die moeten hun weg wel vinden naar de gebruikers. Zo’n kennisevent brengt die partijen bij elkaar en daarom verwacht ik dat we in de toekomst vaker dit soort bijeenkomsten gaan organiseren. We voelen echt de urgentie van dit thema.”

Nadenken

De komende jaren zal water vaak onderwerp van gesprek zijn bij financieringsaanvragen. Een toekomstbestendig bedrijf moet daar immers over nagedacht hebben. Jildau: “Daarom nu als tip voor iedere ondernemer: breng die watergerelateerde zaken eens in beeld. Hoeveel water gebruik je, waar komt het vandaan, wat betekent het als er minder water beschikbaar is?” Ze vertelt dat binnen de bank zelf ook gewerkt wordt aan meer bewustwording. Er zijn bijvoorbeeld watermeters geplaatst om te zien hoe het gebruik eruit ziet. Want: “Meten is weten. Dat geldt voor ondernemers, maar ook bij ons begint het daarbij.”