Barry Doesburg van FrieslandCampina:

“CSRD: veel extra werk, maar ook een kans!”

FrieslandCampina is een van de vele bedrijven die vanaf 2025 verplicht zijn om te rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). We vroegen Barry Doesburg, Environmental Specialist bij deze internationale zuivelonderneming, wat de nieuwe richtlijn voor het bedrijf betekent.

Wat betekent de implementatie van de CSRD voor FrieslandCampina?

“Op de eerste plaats veel extra werk. Dat gaat bijvoorbeeld om monitoring. We moeten data monitoren die we soms al wel, maar soms nog niet vastlegden en de kwaliteit van die data moet op orde zijn. Het vraagt best veel van onze organisatie. We hebben een speciaal team opgetuigd dat zich met CSRD bezighoudt. De nieuwe richtlijn leidt ook tot behoorlijk wat discussie en onzekerheid. Er is nog veel onduidelijkheid over wat je exact moet rapporteren en hoe. Je moet dat deels zelf invulling geven en je wilt niet te veel en niet te weinig doen. We hebben daarover veel gesprekken; onder meer met onze accountant en met andere bedrijven die hiermee te maken hebben.”

Zie je ook positieve kanten aan de nieuwe verplichting?

“Zeker wel. Het houdt je als onderneming scherp en draagt bij aan meer transparantie. Ik zie het ook als een kans om onze eigen duurzaamheidsstrategie een boost te geven. De maatschappij kijkt steeds kritischer naar het bestaansrecht van een bedrijf als dat van ons en met de CSRD kunnen we laten zien wat de leden-melkveehouders van de coöperatie, die de melk aan de onderneming leveren, en de fabrieken allemaal doen op het gebied van duurzaamheid.”

Wanneer zijn jullie begonnen met de (voorbereiding op) de implementatie?

“Begin 2026 zijn wij verplicht om te rapporteren over het boekjaar 2025, maar we zijn al in het eerste kwartaal van 2023 begonnen met de voorbereiding. Een half jaar later zijn we met de speciale werkgroep van start gegaan. Zij onderzoeken wat we nu precies moeten gaan meten en wat daarvoor nodig is. We zijn inmiddels dus al anderhalf jaar bezig, maar dat was niks te vroeg. We hebben die tijd echt hard nodig. Over 2025 rapporteren, betekent immers dat je in 2024 volop moet monitoren.”

Heb je tips voor bedrijven die aan de slag gaan met CSRD?

“Ik heb een heel rijtje:

  • Begin op tijd en doe de invoering gefaseerd. Kies een aantal KPI’s waarmee je aan de slag gaat en pak niet alles tegelijk op.
  • Zorg voor een capabel en vooral multidisciplinair team, met een mix van technische en financiële mensen.
  • Integreer de monitoring zoveel mogelijk in systemen of structuren die er al binnen het bedrijf zijn.
  • Breng in kaart welke data je nodig hebt en hoe je ervoor zorgt dat die gegevens beschikbaar, betrouwbaar en compleet zijn.
  • Kies de thema’s die relevant zijn, waarmee je verschil kunt maken en terug te vinden zijn in je strategie.
  • Zoek de discussie en dialoog op met andere betrokkenen.
  • En tot slot: zie het niet alleen als gedoe, maar ook als een kans om echt stappen te maken op het gebied van duurzaamheid en om trots te laten zien wat je allemaal al op dat gebied doet of gedaan hebt.”

CSRD: hoe zit het ook alweer?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe EU-regelgeving die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die eerder buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.

Water