Water
Deltacommissaris Co Verdaas benadrukt dat klimaatadaptatie overal op de agenda moet staan. Hij ziet bereidheid tot actie, maar ook dat niet alle ondernemers er aandacht voor hebben. Het Deltaprogramma richt zich op waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Verdaas pleit voor rechtvaardige keuzes en anticiperen op klimaatverandering in alle sectoren.
Deltacommissaris Co Verdaas:
“Klimaatadaptatie moet overal op de agenda”
Het nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen en zorgt voor voldoende zoetwater. Verschillende overheden en organisaties werken aan het programma en dat doen zij onder leiding van een onafhankelijke regeringscommissaris, de deltacommissaris. Deze rol wordt sinds 1 december 2023 vervuld door Co Verdaas. We kijken met hem terug op zijn eerste jaar en naar de uitdagingen die er liggen.
Hoe is het eerste jaar als deltacommissaris bevallen?
“Ik kijk met heel veel plezier terug en ik zie veel bereidheid bij de betrokken partijen, zowel publiek als privaat, om stappen te zetten. Het klimaat is fors aan het veranderen en daar moeten we mee aan de slag, of we dat nu leuk vinden of niet. Het raakt onze hele samenleving: van agrariërs tot verzekeraars en van industrieën tot burgers. We staan voor een complexe uitdaging en daar het gezicht van mogen zijn, vind ik fantastisch.”
Zet u het werk van uw voorganger voort of legt u andere accenten?
“Ik leg zeker andere accenten. Niet omdat mijn twee voorgangers het niet goed deden – integendeel – maar omdat er steeds nieuwe inzichten komen. We zien nu bijvoorbeeld dat er meer aandacht is voor de ruimtelijke inrichting en voor economische risico’s en keuzes. Maar ook een vraag als hoe verdelen we de lusten en lasten rechtvaardig, komt vaker aan de orde.”
Wat is nu de stand van zaken met het Deltaprogramma?
“Tot en met 2026 voeren we de tweede zesjaarlijkse herijking uit en de resultaten hiervan krijgen een plek in het Deltaprogramma 2027. Het gaat daarbij om de thema’s waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Anders gezegd: hoe beschermen we ons tegen overstromingen, hoe zorgen we voor voldoende zoetwater en hoe kunnen we ons land klimaatbestendig en waterrobuust inrichten?”
Hoe kijkt u aan tegen de rol van zakelijke watergebruikers in het Deltaprogramma?
“Die zakelijke watergebruikers zijn erg belangrijk. Zij onderkennen dat actie nodig is om tot een houdbaar perspectief te komen. En ja, soms zijn er botsende belangen. Water voor de ene partij kan ten koste gaan van de andere partij. Die gesprekken ga ik graag aan omdat het mij inzicht geeft in wat er nu speelt. Aan de ene kant ben ik bezig met hoe we ons kunnen voorbereiden op 2100, maar ik realiseer me ook dat ondernemers in het hier en nu beslissingen moeten nemen.”
Hebben ondernemers voldoende aandacht voor het onderwerp water?
“Dat wisselt. Er zijn ondernemers die al volop initiatieven nemen om voorbereid te zijn op de toekomst en bijvoorbeeld investeren in circulair watergebruik. Dat zijn vaak de bedrijven waar water een belangrijke grondstof is. Bij andere ondernemers staat het onderwerp nog nauwelijks op de agenda en dat vind ik wel zorgelijk. Een teveel aan water zie je, maar te weinig water is een sluimerend probleem. En als je daar geen oog voor hebt, kan dat op termijn tot problemen leiden.”
Wat wilt u de komende jaren bereiken?
“Ik hoop vooral dat klimaatadaptatie door de hele samenleving en economie heen een onderwerp wordt waarop we anticiperen. Als we bij alle keuzes die we maken over de inrichting van ons land rekening houden met het veranderende klimaat, ben ik een tevreden deltacommissaris. En dat zullen geen keuzes zijn waarbij iedereen staat te klappen. Maar doen we dat niet, dan hebben we daar uiteindelijk allemaal last van.”

Klimaatadaptatie moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van elke keuze die we maken. Doen we dat niet, dan krijgen we daar allemaal last van.
Co Verdaas
Deltacommissaris